Verder na verlies

Gepubliceerd op 10 maart 2021 om 14:30

Werd jij ook geconfronteerd met een groot verlies?
Dan weet je dat je wereld op zo’n moment stopt met draaien, je kunt niet geloven wat je overkom. Een overlijden, een relatiebreuk, het verlies van je werk of je gezondheid, … het schudt je dooreen en vergt heel veel van je.
Af en toe word je overspoeld door verdriet en het is alsof je leven in niets meer gelijkt op hoe het tot dan toe was. Soms heb je het gevoel dat niemand verstaat wat je doormaakt, dat je er helemaal alleen voor staat. 

In het begin ben je enkel maar gefocust op wat je hebt verloren en kun je niet geloven dat je daar ooit overheen komt. Maar soms, als je na verloop van tijd terugkijkt op wat er is gebeurd en hoe je het hebt gedaan, word je bewust van je eigen kracht en merk je dat het verlies je heeft doen groeien.
Dan groeit ook je zelfvertrouwen, je voelt je sterker en kunt weer van het leven houden. Ondanks het gemis neem je de draad weer op en krijg je weer oog voor het mooie dat je omringt. Je komt opnieuw in contact met plezier en blijheid. 

Wat mij altijd troost is te zien dat ik in mijn verdriet niet alleen sta, want iedereen wordt vroeg of laat met verlies geconfronteerd.
Toen ik weduwe werd bijvoorbeeld, keek ik naar m’n moeder die ook jong haar man verloor en wist ik dat er ook na zo’n verlies nog leven is.
Dat hielp me echt, al moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat het veel tijd en tranen heeft gekost voor ik weer zover was en dat het gemis nooit helemaal overgaat. 

Ken jij iemand in je omgeving die na een verlies toch weer van het leven kan genieten? Misschien wil die je wel helpen met een luisterend oor of met enkele tips.
Ook op onze rouw- en verliescafés ontmoet je lotgenoten en gelijkgezinden en met hen is het makkelijk(er) praten, want niemand begrijpt je zo goed als wie hetzelfde heeft meegemaakt.

Zoek mensen op die je hoop geven en je laten zien dat er leven is na verlies.
En deel zelf iets van je verlies met anderen, dat troost en maakt je minder eenzaam.
Het scheelt écht als je deelt!

 

 

Geschreven door Lut Van Schoors


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.