Hulp en begeleiding bij een traumatisch gebeuren: achter de schermen van het EPOS-team - Brugge 14/03/2024

Wat een fijne avond was het gisteren weer bij Rouw- en verliescafé Brugge! Bert en Jolien van het EPOS-team (Politie Brugge), vertelden met veel bezieling over hun ervaringen als eerstelijns helpers bij traumatische verliezen zoals ongeval en zelfdoding. We waren allemaal onder de indruk en dankbaar voor dit te weinig gekende politiewerk. Wat we als slot meekregen is iets om zeker te onthouden: "Je bent nooit alleen, wij zijn er om te helpen".

 

Elke dag worden mensen geconfronteerd met ongeval, zelfdoding, verdwijning of erger. We lezen erover in de krant of op sociale media, zien het op tv en hopen dat zoiets nooit gebeurt in ons leven. Maar wie zo’n onverwachte verlieservaring meemaakt, bevindt zich in een heel kwetsbare positie en heeft echt nood aan de gepaste ondersteuning. In deze bijzondere, soms gewelddadige situaties is de politie meestal als eerste ter plaatse.   Wat veel burgers niet weten is dat de politie niet alleen oog heeft voor daders maar zich ook bekommert om slachtoffers en nabestaanden van een ongeval of misdrijf.

Binnen de Brugse politie werd daarvoor in 2008 het EPOS-team opgericht, het team voor ‘Externe Politionele Slachtofferbejegening’. Iedereen van dat team volgde een speciale training en heeft alle competenties om in zeer moeilijke omstandigheden mensen op te vangen, te helpen, te informeren en zo nodig door te verwijzen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.