Donderdag 6 juni 2024

THEMACAFÉ:
'Eindelevensverhalen: 
de kracht van praten over afscheid van het leven'

gastspreker Hilde Ingels


‘Eindelevensverhalen’ zijn verhalen van mensen voor wie de eindigheid van het leven dichterbij komt.  Zo’n verhaal is een portret van de mens, voorbij de ziekte of de ouderdom. Amfora vzw heeft in 2015 dit concept ontwikkeld en intussen Vlaanderenbreed uitgerold, met trainingen en opleidingen voor zorgprofessionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg. Een eindelevensverhaal is een innovatief en narratief concept dat een tastbare uitwerking (in een boekje) voorziet voor de spirituele en existentiële noden bij het afscheid van het leven. Voor deze aanpak is Amfora dit jaar gelauwerd met de Prijs Fonds Gert Noël van de Koning Boudewijn Stichting.

Hilde Ingels, oprichter en bezieler van Amfora, vertelt over de kracht en de heilzame werking van eindelevensgesprekken: voor de betrokkene zelf, de naasten en de zorgverleners.

Sinds 2015 interviewde ze voor Amfora een 100-tal mensen die weten dat hun leven ten einde loopt. Reflecties op die ontmoetingen en de eindelevensgesprekken heeft ze verwerkt in het gewaardeerde boek Afscheid dat Verbindt (Uitgeverij Lannoo, 2020). In 2023 schreef ze samen met haar collega Michèle Morel het handboek De verbindende kracht van eindelevensverhalen (OWL Press).

Hilde werkte daarnaast 25 jaar lang aan de Arteveldehogeschool in de opleidingen Sociaal Werk en Journalistiek en werkte vele jaren als freelancejournalist met een focus op portretten van mensen en sociale thema's (armoede, mensen met een beperking, het zuiden).

Ze gaf les in de basisopleiding Palliatieve Zorg van het Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo en is nu nog docent in het Postgraduaat Palliatieve Zorg aan de Arteveldehogeschool.

PRAKTISCH

Themacafé met gastspreker Hilde Ingels

Donderdag 6 juni 2024 van 19 - 22 uur

In Herberg Macharius, Coyendanspark   1  9000 Gent

Info en inschrijven: Lief Hanssens, lief.hanssens@gmail.com - 0498 93 85 67

Vrije bijdrage