De kracht van koesteren - Gent 27/03/2025
Op donderdag 27 maart 2025 werd Herberg Macharius omgetoverd tot een ware Koesterplek.
Op donderdag 27 maart 2025 werd Herberg Macharius omgetoverd tot een ware Koesterplek.
Op zondag 16 maart 2025 ging Rouw- en verliescafé Oostduinkerke van start. Hierbij was beeldend kunstenaar Pieter Duyck te gast. We gingen in dialoog over tastbaar herinneren. We kregen inkijk op het kunstenaarschap van Pieter en hoe creativiteit en kunst een waardevolle bijdrage leveren aan zijn rouwproces.
Gastsprekers Ingrid Verhaegen & Vincent Vandommele kwamen op donderdag 13 maart 2025 vertellen over Sebastiaan, hun lieve zoon die in 2017 overleed.
Op zondag 2 maart 2025 was Rob van de Velde te gast in Rouw- en verliescafé Kontich over het thema 'rouwen bij mannen', of beter gezegd: over het verschil tussen hoe vrouwen rouwen en hoe mannen rouwen...wat een boeiend, leerrijk en mooi café. De warmte kwam niet alleen van die eerste lentezon die binnenviel! Dank je wel, Rob! Dank je wel aan iedereen die er was, dank je wel voor het delen van jullie ervaring. We zinderen nog een beetje na...
Dinsdagavond 18 februari 2025 hing er boven vzw Mok te Beervelde een warme gloed. Amy Vandenberghe, ervaringsdeskundige & klinisch psycholoog en medewerker bij Missing You vzw kwam haar verhaal brengen over jong (ouder)verlies. Haar rouwproces als rollercoaster was voor velen heel herkenbaar.De (h)erkenning en de verbinding was ongelofelijk.Een avond met een gouden randje.
Op dinsdag 11 februari 2025 gaf Anneloor Meersman (bezielster van Agrimonia en muziektherapeute in WZC 't Pandje) een troostconcert in Rouw- en verliescafé Izegem. Het was een warme, serene en rustgevende bijeenkomst, waarvan de bezoekers hebben genoten, mensen vonden troost en steun in de liederen.
Gastspreker Christiane Vandecasteele bracht een persoonlijk verhaal over het betekenisvol plaats geven van verlies o.a. door middel van rituelen.
Het was zondag weer een mooie verbindende namiddag in ons Rouw- en verliescafé Kontich.
Donderdagavond 28 november 2024 vond een bijzonder waardevolle bijeenkomst plaats in ons Rouw- en Verliescafé, dit keer rond het thema depressie en burn-out. Onder leiding van onze gastspreker Isabel De Coessemaker doken we dieper in de uitdagingen en emoties die bij deze thema’s komen kijken.
Op donderdag 21 november 2024 verzorgde Anneloor Meersman van Agrimonia onze ontmoetingsavond te Gent met een troostcirkel.In een ongedwongen sfeer waar niks moest en alles kon zongen we en hielden we intussen kleine ritueeltjes. Zo intens verbindend, helend en troostend. Bedankt aan Anneloor en alle gasten.
Al tien jaar organiseren verschillende gemeenten op 1 november een warm samenzijn op de begraafplaatsen. Wanneer de zon ondergaat, worden de bezoekers ondergedompeld in de schoonheid van lokale kunst, muziek en poëzie. Deze serene en warme troostavond, ontstaan in Deerlijk, kreeg de naam Reveil en wist zich over heel Vlaanderen (en zelfs daarbuiten) te verspreiden.
Op donderdag 24 oktober 2024 beleefden we een intense, hartverwarmende avond in het Rouwcafé in Brugge met een dertigtal aanwezigen. Stadsschrijvers Marijke De Maré en Lara Taverne brachten ons samen voor een bijzondere ervaring rond rouw en verlies.
Gisteren had het Rouw- en verliescafé Lochristi Anett Buytaers te gast, waarbij ze het had over haar eigen rouwmodel ‘De 7 seizoenen van rouw’.Daarom omschrijven we de avond en haar bijdrage graag in 7 woorden:VerbindendOntwapenend(H)erkenningAuthentiekLiefdevolKwetsbaarMoedigDankjewel Anett voor jouw prachtige-krachtige uiteenzetting en jouw verbindende energie! Je hebt ons geraakt en bewogen!Proficiat met je eerste lezing! We zijn vereerd dat wij hiervan konden meegenieten en wensen je het allerbeste voor alle volgende en jouw verdere pad! Wij kijken terug op een warme en bijzondere avond in Mok vzw.We bedanken graag alle aanwezigen voor hun komst en de liefdevolle deelname. Wil je nog een reactie sturen aan Anett dan kan dat via rouw.met.veerkracht@gmail.comWil je Anett volgen op Facebook dan kan dat via deze link.
Als nabestaande van iemand die overleed door zelfdoding, word je overspoeld door emoties. Schuldgevoelens, de 'waarom'-vraag, angst, kwaadheid, schaamte, schok en ongeloof, de vraag naar omstandigheden, enzovoort…
Als je voor iemand zorgt kan het zijn dat je ook een rouwproces meemaakt.
Wat een intens mooie en verbindende avond was het afgelopen donderdag tijdens ons rouwcafé in Brugge. Thema van de avond was 'jongeren en rouw'. Gastspreker @Alexandra Hustinx kwam er samen met Laure, Amelie en Yaren getuigen over wat verlies en rouw betekent in het leven van jonge mensen en hoe er een 'vóór' en een 'na' is wanneer er een dierbare overlijdt. Hun missie: de dood en rouw uit de taboesfeer halen. Met hun authentieke getuigenissen hebben zij hier alvast weer een stap in de goede richting gezet.
Op dinsdag 25 juni 2024 stond ons Rouw- en verliescafé Lochristi in teken van ‘Neurodiversiteit’.
Het was een zeer warme en inspirerende avond in ons rouw- en verliescafé te Gent.
Als mens leven we niet alleen en al vanaf onze geboorte smeden we banden. We gaan connecties aan met onze ouders of verzorgers en met andere gezinsleden, met klasgenootjes, vrienden en vriendinnen, collega’s en buren. Wat ons leven waardevol en gelukkig maakt zijn die warme, vertrouwde, liefdevolle verbindingen. Daarin gedijen we goed en komt het beste in ons naar boven. Dat is het ideale plaatje.
Gastspreker Vincent Vandommele was stadsdichter van Izegem van 2021 tot 2023. Tijdens dit Rouw– en verliescafé bracht hij zijn persoonlijk verhaal.
Rouw- en Verliestherapeut Delfine Decaesteker gelooft als holistisch therapeut dat ons lichaam de toegangspoort is naar onze emoties en onze innerlijke kracht. Delfine kwam ons op 30 april inspireren en nam ons mee in hoe zij na verlies van haar echtgenoot opnieuw haar levenskracht terug vond!
Wat een mooie verbindende avond hadden we op 14 maart in ons Rouw- en verliescafé Gent. Bedankt aan alle aanwezigen voor de talrijke opkomst en Herberg Macharius voor de goede bediening.
Wat een fijne avond was het gisteren weer bij Rouw- en verliescafé Brugge! Bert en Jolien van het EPOS-team (Politie Brugge), vertelden met veel bezieling over hun ervaringen als eerstelijns helpers bij traumatische verliezen zoals ongeval en zelfdoding. We waren allemaal onder de indruk en dankbaar voor dit te weinig gekende politiewerk. Wat we als slot meekregen is iets om zeker te onthouden: "Je bent nooit alleen, wij zijn er om te helpen".
Op 5 februari was Ann Kindts te gast in Rouw- en verliescafé Izegem. Ze kwam er 'Voor altijd in mijn hart' voorstellen, het boek dat ze schreef over de impact van uitgestelde rouw op haar leven.
Een ingetogen, ontroerend en warm samenzijn tijdens het rouwcafé op 4 februari in Kontich! Alexandra en Yaren vertelden over het boek 'Wordt het ooit weer normaal?'. Ze deelden hun ervaringen, Alexandra als rouwcoach en auteur van het boek en Yaren als jonge getuige na het verlies van haar mama. Er was ook ontroerende, zachte pianomuziek van Amelie en nog een audiostukje met een getuigenis van Loïc.
Op dinsdag 9 januari 2024 ging het eerste rouw- en Rouw- en verliescafé Lochristi door. Wat een warme en verbindende avond.
Dat het leven verder gaat en dat de tijd alle wonden heelt, zijn uitspraken die we te vlug gebruiken om iemand te troosten. Want wie met een groot gemis moet leven, weet dat dit allemaal zo simpel niet is. Na een verlies beland je in een andere tijd, een trage tijd waarin het leven minder vlug en minder vlot dan vroeger gaat. En terwijl de dagen en de jaren verstrijken en het leven weer z’n gewone ritme herneemt, kun je toch plots overvallen worden door een herinnering en weer middenin je verdriet belanden.
Spiritualiteit speelt een rol in het leven van de meeste mensen en wordt op veel verschillende manieren ingevuld. Spiritualiteit heeft te maken met de diepere verbinding met jezelf, de anderen, het mysterie, het sacrale of God. En deze verbinding geeft betekenis aan ervaringen in het leven. Sommige mensen beleven dit vanuit traditionele godsdiensten en levensbeschouwingen. Anderen zoeken meer een antwoord in filosofie of creëren hun eigen zingevingskader. Hoe dan ook kleurt onze individuele spiritualiteit de manier waarop wij naar de wereld en het leven kijken.
Het was een verbindende avond waar plaats was voor eigen ervaringen. Ook was er een interview en de fantastische muzikante Iris gaf met de gepaste snaren en noten kleur aan onze avond.
Stien Verbelen verloor haar partner Simon in 2021. Als grafisch vormgeefster maakte ze aanvankelijk tekeningen om haar rouw in kaart te brengen. Uiteindelijk schreef ze het boek “Voor altijd” waarin ze haar rouwproces omschrijft in woord en beeld en hoe je nooit mag opgeven.
“Ik weet dat hij dood is, dat hij niet meer terugkomt, ik weet dat ik hem nooit meer ga zien, ik weet dat al sinds ik hem zag sterven terwijl ik hem vasthield. Maar ik besef het niet altijd, vaak duw ik dat besef, die gedachte, weg. Omdat het draaglijker is, omdat ik dan even kan leven. Ademen.”
Herberg Macharius vulde zich met veel warmte en aandacht. Bedankt aan alle aanwezigen en aan Caterine Thiry, medewerkster van deze prachtige organisatie die met veel zorg en passie "Koester" kwam toelichten.
Ondanks de regen was de eerste editie van 'Café on the move' in Brugge een schot in de roos. Wandelen, stilstaan bij wat er in ons omgaat, ont-moeten, verdriet en zorgen delen maar ook onze pogingen om desondanks alles verder te doen, troost zoeken in wat de natuur ons kan vertellen... het was deugddoend en hartverwarmend! De vraag werd gesteld naar méér van dit... wordt vervolgd dus!
Er waren weer heel wat mensen aanwezig op het Rouw- en verliescafé in Brugge met als thema ‘Levend verlies: over verlies en rouw bij dementie'. Hilde Delameillieure van Foton Brugge sprak vanuit haar kennis en ervaring en met veel empathie en respect over de uitdagingen en de kansen die dementie met zich meebrengt. Wat een fijne, warme, verbonden avond was dit weer! Van harte dank aan Hilde en alle aanwezigen!
Inloopcafé voor iedereen die op een of andere manier met rouw te maken heeft. Een plek waar je je verhaal kwijt kan of waar je gewoon iets kan komen drinken.
We kijken met een warm gevoel terug op de inspirerende avond gisteren te Gent bij Herberg Macharius.
Dat een groot verlies veel verdriet meebrengt en een lange periode van rouw, weten we allemaal. Maar dat verlies ook een grote invloed heeft op je fysieke conditie en je energieniveau, daar staan we te weinig bij stil. Toch ervaren veel rouwende mensen allerhande lichamelijke klachten: grote vermoeidheid of slapeloosheid, niet kunnen eten, hyperventilatie, spanningspijnen, ziektes die erger worden of weer de kop opsteken, enzovoort.
Een inspirerende dag in Bistro Koko. Het rouw- en verliescafé bracht mensen bij elkaar rond het thema 'Het verlies van een broer of zus'. Ruth bracht een mooie getuigenis over haar broer Michiel. Daarna was er nog tijd voor een warme babbel.
Veel mantelzorgers moeten leven met een ‘levend verlies’ en worden met steeds meer beperkingen geconfronteerd. Daardoor neemt de intensiteit van hun verdriet toe, botsen ze altijd weer tegen nieuwe grenzen aan en lijden velen van hen aan chronische rouw.
Ieder van ons krijgt jammer genoeg ooit te maken met het verlies van een dierbare. Als dat vroeg gebeurt, in je kindertijd of als jongere, komt dat extra hard aan. Gastsprekers Veronique Vonck en Vicky Bossuyt maakten het zelf mee en vertelden over hun eigen verlieservaring en hun engagement bij de vzw Missing You. Die vzw staat kinderen, jongeren en jongvolwassenen bij tijdens het doorlopen van hun rouwproces.
Gastspreker Saskia Saelens had het tijdens dit rouwcafé in Gent over hoe je als rouwende werknemer benaderd wil worden.
Na een verlies kunnen herinneringen echt troost bieden en daarover gaat dit rouwcafé.
Rouw- en verliescafé IZEGEM is gisteren van start gegaan. Het thema was 'Verlies en gemis van een dierbare", iets wat in deze tijd van het jaar bijzonder pijnlijk kan zijn. Het was een warm en gezellig café met hartelijke gastvrouwen, een empathische en boeiende spreekster en bezoekers die ook heel wat te vertellen hadden.
Een rouw- en verliescafé in het kader van 20 jaar euthanasiewet
Mies Mertens kwam vertellen over het gemis van Christine en over haar boek 'Zwarte stalker'.
Over verlies, verdriet, rouw en troost