Cafés passés


Hieronder vind je onze voorbije cafés. Zo kun je nog eens terugblikken en zien welke thema's zoal aan bod komen.


Mei 2024

Verbroken banden - Brugge 30/05/2024

Als mens leven we niet alleen en al vanaf onze geboorte smeden we banden. We gaan connecties aan met onze ouders of verzorgers en met andere gezinsleden, met klasgenootjes, vrienden en vriendinnen, collega’s en buren. Wat ons leven waardevol en gelukkig maakt zijn die warme, vertrouwde, liefdevolle verbindingen. Daarin gedijen we goed en komt het beste in ons naar boven. Dat is het ideale plaatje.

Lees meer »
April 2024
Maart 2024

Hulp en begeleiding bij een traumatisch gebeuren: achter de schermen van het EPOS-team - Brugge 14/03/2024

Wat een fijne avond was het gisteren weer bij Rouw- en verliescafé Brugge! Bert en Jolien van het EPOS-team (Politie Brugge), vertelden met veel bezieling over hun ervaringen als eerstelijns helpers bij traumatische verliezen zoals ongeval en zelfdoding. We waren allemaal onder de indruk en dankbaar voor dit te weinig gekende politiewerk. Wat we als slot meekregen is iets om zeker te onthouden: "Je bent nooit alleen, wij zijn er om te helpen".

Lees meer »
Februari 2024

Jongeren over leven met gemis - Kontich 04/02/2024

Een ingetogen, ontroerend en warm samenzijn tijdens het rouwcafé op 4 februari in Kontich! Alexandra en Yaren vertelden over het boek 'Wordt het ooit weer normaal?'. Ze deelden hun ervaringen, Alexandra als rouwcoach en auteur van het boek en Yaren als jonge getuige na het verlies van haar mama. Er was ook ontroerende, zachte pianomuziek van Amelie en nog een audiostukje met een getuigenis van Loïc.

Lees meer »
Januari 2024
December 2023

Rouwen in de tijd - Izegem 18/12/2023

Dat het leven verder gaat en dat de tijd alle wonden heelt, zijn uitspraken die we te vlug gebruiken om iemand te troosten. Want wie met een groot gemis moet leven, weet dat dit allemaal zo simpel niet is. Na een verlies beland je in een andere tijd, een trage tijd waarin het leven minder vlug en minder vlot dan vroeger gaat. En terwijl de dagen en de jaren verstrijken en het leven weer z’n gewone ritme herneemt, kun je toch plots overvallen worden door een herinnering en weer middenin je verdriet belanden.

Lees meer »
November 2023

Spiritualiteit als hulpbron bij verlies en rouw - Brugge 30/11/2023

Spiritualiteit speelt een rol in het leven van de meeste mensen en wordt op veel verschillende manieren ingevuld. Spiritualiteit heeft te maken met de diepere verbinding met jezelf, de anderen, het mysterie, het sacrale of God. En deze verbinding geeft betekenis aan ervaringen in het leven. Sommige mensen beleven dit vanuit traditionele godsdiensten en levensbeschouwingen. Anderen zoeken meer een antwoord in filosofie of creëren hun eigen zingevingskader. Hoe dan ook kleurt onze individuele spiritualiteit de manier waarop wij naar de wereld en het leven kijken.

Lees meer »
Oktober 2023

De rouw maar ook de liefde blijft - Izegem 9/10/2023

Stien Verbelen verloor haar partner Simon in 2021. Als grafisch vormgeefster maakte ze aanvankelijk tekeningen om haar rouw in kaart te brengen. Uiteindelijk schreef ze het boek “Voor altijd” waarin ze haar rouwproces omschrijft in woord en beeld en hoe je nooit mag opgeven.

Lees meer »
September 2023

Café on the move - Troostwandeling Brugge 22/09/2023

Ondanks de regen was de eerste editie van 'Café on the move' in Brugge een schot in de roos. Wandelen, stilstaan bij wat er in ons omgaat, ont-moeten, verdriet en zorgen delen maar ook onze pogingen om desondanks alles verder te doen, troost zoeken in wat de natuur ons kan vertellen... het was deugddoend en hartverwarmend! De vraag werd gesteld naar méér van dit... wordt vervolgd dus!

Lees meer »

Levend verlies: over rouw en verlies bij dementie - Brugge 14/09/2023

Er waren weer heel wat mensen aanwezig op het Rouw- en verliescafé in Brugge met als thema ‘Levend verlies: over verlies en rouw bij dementie'. Hilde Delameillieure van Foton Brugge sprak vanuit haar kennis en ervaring en met veel empathie en respect over de uitdagingen en de kansen die dementie met zich meebrengt. Wat een fijne, warme, verbonden avond was dit weer! Van harte dank aan Hilde en alle aanwezigen!

Lees meer »
Juli 2023
Mei 2023

Het lichaam rouwt altijd mee - Brugge 25/05/2023

Dat een groot verlies veel verdriet meebrengt en een lange periode van rouw, weten we allemaal. Maar dat verlies ook een grote invloed heeft op je fysieke conditie en je energieniveau, daar staan we te weinig bij stil. Toch ervaren veel rouwende mensen allerhande lichamelijke klachten: grote vermoeidheid of slapeloosheid, niet kunnen eten, hyperventilatie, spanningspijnen, ziektes die erger worden of weer de kop opsteken, enzovoort.   

Lees meer »
April 2023
Maart 2023

Kinderen en jongeren in rouw - Izegem 20/03/2023

Ieder van ons krijgt jammer genoeg ooit te maken met het verlies van een dierbare. Als dat vroeg gebeurt, in je kindertijd of als jongere, komt dat extra hard aan. Gastsprekers Veronique Vonck en Vicky Bossuyt maakten het zelf mee en vertelden over hun eigen verlieservaring en hun engagement bij de vzw Missing You. Die vzw staat kinderen, jongeren en jongvolwassenen bij tijdens het doorlopen van hun rouwproces. 

Lees meer »
Februari 2023
December 2022

Opstart rouw- en verliescafé Izegem - 12/12/2022

Rouw- en verliescafé IZEGEM is gisteren van start gegaan. Het thema was 'Verlies en gemis van een dierbare", iets wat in deze tijd van het jaar bijzonder pijnlijk kan zijn. Het was een warm en gezellig café met hartelijke gastvrouwen, een empathische en boeiende spreekster en bezoekers die ook heel wat te vertellen hadden.

Lees meer »
November 2022
Oktober 2022
September 2022
Augustus 2022
Juni 2022

Voor altijd in mijn hart - Gent 2/6/2022

Ann Kindts was zeven toen haar broertje van vijf overleed. Omdat veel van wat toen gebeurde gewoonweg te pijnlijk was, ging haar omgeving snel over tot de orde van de dag. Over het verdriet werd nooit veel gesproken. Toen ze jaren later terechtkwam in iets waarvan iedereen dacht dat het een burn-out was, groeide gaandeweg het besef dat aan de basis van haar crisis, haar onverwerkt verdriet lag.

Lees meer »
Mei 2022
April 2022
Maart 2022
Februari 2022