Terug in je kracht na een diagnose als neurodivergent - Lochristi 25/06/2024


Op dinsdag 25 juni 2024 stond ons Rouw- en verliescafé Lochristi in teken van ‘Neurodiversiteit’.

Hannes Couvreur en Bjorn Smet brachten 2 intense getuigenissen over de impact van een (late) diagnose als neurodivergent en hoe zij hiermee zijn omgegaan.

Na de pauze besloten we allen samen om in de prachtige tuin van Mok vzw de avond verder te zetten, wegens de warmte die ook van de partij was…

Hannes en Bjorn lichtten vervolgens toe wat de #verlieservaring en het rouwproces - na ’t krijgen van een diagnose op latere leeftijd - voor hen betekende en van wie en hoe zij uiteindelijk hiervoor erkenning kregen.

Het werd een hartverwarmende avond waar kwetsbaarheid en gevoelens konden worden getoond.

Wij danken alle aanwezigen voor hun aanwezigheid en de beide sprekers voor hun openheid.

 

Neurodiversiteit betekent dat het brein van mensen verschillend kan zijn en dat er dus verschillende manieren zijn van denken, leren, waarnemen en interpreteren.

Mensen die een andere neurologische ontwikkeling hebben dan ‘het gemiddelde’, worden ‘neurodivergent’ genoemd.  Neurodivergentie omvat meestal autisme, dyslexie, dyscalculie, AD(H)D, hoogbegaafdheid en/of hoogsensitiviteit.

Het krijgen van een dergelijke diagnose -soms op latere leeftijd en na heel wat stressvolle jaren- kan ervoor zorgen dat je leven even helemaal ondersteboven wordt gehaald.  Die nieuwe realiteit zorgt er namelijk voor dat je afscheid moet nemen van wie je dacht te zijn.

Hannes Couvreur kreeg zijn diagnose autisme en adhd in 2019 na jaren van chronische depressies en een complete crash in de zomer van 2017.

Sindsdien is zijn leven grondig veranderd. Vandaag is hij halftijds huisvader voor zijn twee dochters, actief als kunstenaar (vooral als fotograaf) en als ervaringsdeskundige rond autisme en geestelijke gezondheidszorg.

Bjorn Smet kreeg zijn diagnose adhd (van het gemengde type) begin 2023. 

De bevestiging en het besef dat zijn hersenen neurobiologisch anders ‘bedraad’ zijn, zorgde dat heel wat puzzelstukjes samenvielen.

Bjorn is sinds 2019 zelfstandig actief als vormingswerker-trainer, coach en consultant.  Als ervaringsdeskundige met stress, overspanning en neurodivergentie wil hij anderen ondersteunen in hun zoektocht naar meer relatieve, mentale rust.

Meer over Bjorn via www.pulse8.be en via www.linkedin.com/in/bjornsmet-pulse8/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.