Visie en missie van onze vzw


Voor ons draait een rouw- en verliescafé rond ont-moeten. 
Er is tijd, aandacht en ruimte voor verlies in een sfeer van vertrouwen en verbondenheid. 

Niks moet. 

Je kan ook gewoon komen luisteren en een koffie drinken. Je krijgt (h)erkenning.
Er zijn lotgenoten. 
Of je wordt in je omgeving geconfronteerd met iemand die een verlies lijdt. 
En dan kan je wel wat tips gebruiken.
Ook binnen het professionele leven (verpleging, onderwijs,...) kan het nuttig zijn om te weten wat je kan doen of zeggen. 

Iedereen is welkom. 

Wat we niet zijn…

Het Rouw- en verliescafé is geen lotgenotengroep, want echt iedereen is welkom bij ons.

We richten ons niet alleen op wie zelf een verlies heeft geleden, maar zeker ook op de ruime omgeving van die mensen: familie, vrienden, collega’s, buren… Zo dikwijls staan zij met een gevoel van onmacht aan de zijlijn. Ze zouden heel graag helpen, maar weten niet wat te zeggen of hoe best te reageren. Ook zij kunnen in het café terecht, voor vragen, zinvolle tips en nuttige informatie. We zien ook dikwijls leerkrachten en professionelen en vrijwilligers uit de zorgsector op onze cafés. 

Daarnaast komen op het Rouw- en verliescafé alle thema’s in verband met verlies aan bod. Wij werken niet rond één specifiek thema, zoals de meeste groepen doen. Ons algemeen thema is verlies in al zijn vormen. Ook in die zin zijn we geen ‘echte’ lotgenotengroep.

Lotgenotengroepen vind je via via deze link.

…maar wat zijn we dan wel?

Het Rouw- en verliescafé biedt een nieuwe, ongedwongen manier om mensen samen te brengen rond een moeilijk thema: verlies.

Bij ons draait het in de eerste plaats om ont-moeten en is iedereen van harte welkom. Verlies sluit immers niemand uit, vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd.

Omdat verlies zoveel gezichten heeft, zijn de onderwerpen die aan bod komen ook zeer uiteenlopend. Zo hadden we het al over partnerverlies door overlijden, scheiding of relatiebreuk, verlies van een baby of een kind, levend verlies door dementie, hoe kinderen en jongeren met verlies omgaan, rituelen in verband met verlies, ….

Voor elk café nodigen we iemand uit die het thema goed kent en daarover komt spreken. Daarnaast is er ruim de tijd voor vragen, uitwisselen van ervaringen, praten met of luisteren naar mekaar.

Op een Rouw- en verliescafé is er tijd, aandacht en ruimte voor verlies in een sfeer van vertrouwen en gezelligheid. Vandaar de metafoor van een café: niets moet, er gewoon zijn, een kop koffie drinken en luisteren is al oké.

Het Rouw- en verliescafé komt vier à vijf keer per jaar samen op verschillende plaatsen in Vlaanderen (Temse, Brugge, Gent, Denderleeuw,…), telkens rond een ander thema.

Het café is niet gebonden aan een bepaalde filosofie of geloofsovertuiging en werkt vanuit een niet-commerciële basis.

Wil je op de hoogte blijven van alle cafés die worden georganiseerd, volg ons dan op facebook of instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief via deze link.

Proef de sfeer van onze cafés...


Voel jij je aangesproken door onze missie?  Wil jij ook je schouders zetten onder ons project? 

Wil je zelf in jouw buurt een rouwcafé opstarten of help je graag mee met een bestaand café?

 

Contacteer ons via onderstaand formulier en laat ons weten wat jouw drijfveer is. 

Wij organiseren 2x per jaar een infomoment voor nieuwe kandidaat gastvrouwen /-heren. 

Contacteer ons: